Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ali pasa dzsámija...

A szigetvári főtér meghatározó épülete a Szent Rókus plébániatemplom, ami innen a bejárata felől nézve barokk stílusú. A templomba benézve, és belépve azonban egy dzsámiban találja magát az ide látogató.

Ez a dzsámi Szigetvár elfoglalását követően - 1589-ben épült. Valamikor félgömb kupola fedte a négyszög alaprajzú épületet, melyhez három boltszakaszos előcsarnok és minaret is csatlakozott.

 

Szigetvár 122 év, hat hónap és hat napig volt török kézen, ami 1689. február 13 -án ért véget. A császári csapatok, illetve a városba érkező ferencesek és jezsuiták a török emlékeket igyekeztek eltüntetni - átalakítani.

Ali pasa főtéren álló dzsámiját először lőporraktárnak használták, majd 1712 -ben katolikus templommá szentelték. 1780-ban átépítették, az előcsarnokot lebontották és helyére épült a barokk torony. A minaretet már nem kellett lebontani, azt jóval korábban a természet megtette, 1715-ben villámcsapás bontotta le. A szamárhátíves ablakokat is barokkos nyílások váltották fel. Az elbontott török fürdőből a kő mosóedényeket áthozták, és szenteltvíztartónak használták.

A templom állapota a 20. század közepére igencsak leromlott, olyannyira, hogy a 60-as évekre életveszélyessé vált. Az 1980 -as években végzett helyreállítás során alakult ki a mai képe. Az a döntés született akkor, köszönhetően a török - magyar kapcsolatok javulásának, hogy a templom felújításánál jelenítsék meg az egykori török dzsámit is.


Helyreállították a török - kori épületrészeket, de a későbbi barokk elemek is megmaradtak. Így most a templom egy érdekes - az iszlám és barokk sajátos ötvözetét adja, mintegy szimbolizálva a város magyar és török történelmi múltját.

2009-ban új külső vakolatot is kapott az épület, így ma ragyogó állapotban várja a látogatókat.

felhasznált irodalom: Várak kastélyok templomok történelmi és örökségturisztikai folyóirat VI. évfolyam, 4. szám 2010. augusztus_Horváth László és Varga Zoltán írásai

Képgaléria: saját fotók_2012. március 20.