Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pécs dzsámijai...

"Pontos adatokat nem tudunk, hogy összesen hány dzsámi és mecset létezett a hódoltságban, a kutatók szerint azonban számuk nagy valószínűséggel meghaladta a kétszázat. A hódoltság mintegy száz, muszlimok által lakott településének szinte mindegyikében állt legalább egy állami kezelésben lévő dzsámi. Abban a mintegy 30-35 városban, ahol a katonákon kívül polgári lakosság is élt, további egy-két állami dzsámi és jó néhány alapítványi imahely is működött. Egy olyan jelentős településen, mint például Pécs, a történészek szerint valaha hét dzsámi, tíz mecset, öt medresze (főiskola), tizenegy alsófokú oktatási intézmény, hat dervisház, három fürdő és negyvenkét közkút volt.

dscf3386.jpg

A törökök sokat építettek a városban. Egykorú leírások – főleg Evlija Cselebi – és ma is meglévő maradványok alapján a következő főbb török építményekről van tudomásunk. Ma is a főtéren - Széchenyi tér - áll Gázi Kászim pasa dzsámija (katolikus templommá átalakítva, restaurálva). A Ferencesek utcájában, a ferences templom helyén állt Memi pasa dzsámija. A Rákóczi úti kórház épületei közé ékelve áll a legépebben megmaradt magyarországi dzsámi, Jakováli Haszán pasa dzsámija. Feltételezések szerint a Kazinczy utca 4. számú ház helyén állt Ferhád pasa dzsámija. Evlija Cselebi említi a Kis dzsámit, amely nyomtalanul elpusztult. A Király utca 44. szám alatt állt az 1766-ban lebontott Elhadzsi Huszein dzsámija. Evlija Cselebi ezen kívül említ még tíz mecsetet is, - ezek egyszerű építésű imahelyek voltak, nevüket, helyüket egyelőre nem ismerjük pontosan."

/Ferenci D. Ebubekir: Magyarok és az iszlám/

 

További képgaléria a pécsi dzsámikról az alábbi Indafoto albumban. Gázi Kászim dzsámija - Jakováli Hasszán dzsámija - Ferences templom az egykori Memi pasa dzsámija helyén - Ferhád pasa dzsámija alapjai itt a Kazinczy utcában - az Ágoston téri templom, amit dzsáminak használtak.