Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Memi pasa fürdője...

A török kori városkép szerves részeit képezték a fürdőépületek, amelyek a tisztálkodáson kívül a társadalmi élet egyik színterét is jelentették. Evlia Cselebi a XVII. század második felében járt Pécsen és három fürdőt - Memi pasa, Ferhád pasa és Kászim pasa fürdőjét - említi meg, melyek részben vagy teljesen elpusztultak.

A török előkelőségek dzsámikat, mecseteket, derviskolostorokat emeltek a lélek épülésére, sírkápolnákat, türbéket a holtak emlékére. A tanulni vágyó ifjak számára alap és középfokú iskolákat hoztak létre. A test megtisztulására pedig a fürdők szolgáltak.

Memi pasa fürdője a valamikori Szigeti kapun belül - a jelenlegi Ferencesek utcája végén, az ott álló Ferences templom - egykori Memi pasa dzsámija - mellett található. A középkori ferences kolostor helyén a török korban valószínűleg több épületet is volt. A dzsámi mellett - Memi pasa medreszéje, Szolimán aga lakóházai és Memi pasa kupolás gőzfürdője. A Minaret Hotel nyugati homlokzatán látható három török ablakrács, amelyek a felsorolt épületek valamelyikéből valók.

Memi pasa dzsámiját a törökök az ott korábban álló ferences rendi templom - kolostort átépítve alakították ki. Evlia Cselebi az 1660 -as években járt itt - ezt írta a helyről: "Memi pasa dzsámija közelében van Memi pasa fürdője, kellemes szép épületű meleg fürdő, melynek fürdőszolgái, mint a nap, olyan tenyerűek..."

A fürdő helyiségeit és vizét egykor padló alatti fűtőrendszerrel melegítették. Előcsarnokában díszes csorgókút volt. A falak mellett ülőpadok voltak. Az előcsarnok után keskeny helyiség következett, ahol faragott díszítésű falikút és mosdómedence, ülő- és pihenőpad várta a fürdőzőket. A harmadik, nagyobb helyiségben szintén pihenőpadok voltak. A bejárat közelében volt a nyolcszögű köldök kő, amelyen a fürdővendégeket masszírozták. A helyiségeket kupolák fedték, a világítást a boltozatba és kupolákba vágott hatszögű nyílások biztosították. Ma ezek nagy része rekonstrukcióban látható. A helyreállítás során készültek az üvegszemekkel áttört boltozatok is.

Memi pasa dzsámiját a 18. században a ferences rendiek elbontották, átépítették, eltüntetve a hódoltság kori építészeti elemeket. A török fürdő maradt meg legtovább, csak 1880 körül bontották le.

Az 1970-es években feltárták és műemléki kiegészítésekkel bemutathatóvá tették. Az egykori fürdőkamra és tüzelő tároló fedett helyiségeiben valamint a bejárat előterében kis kiállítást rendeztek be, amely a magyarországi török fürdőket, valamint a Memi pasa fürdő feltárásának történetét ismertette. A fürdő feltárt és járdaszintig meglévő falait, valamint részleges rekonstrukcióját láthatják ma az erre járók. Sajnos ismét erősen romló állapotban, az említett kiállítás nem is látogatható, az üvegszemes kupola raktárként szolgál.

Kapcsolódó képgaléria: