Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jakováli Hasszán dzsámija

2013.04.13

A Rákóczi úton a Megyei kórház épületei közé beékelődve áll a legépebben megmaradt magyarországi dzsámi, Jakováli Haszán pasa dzsámija. A XVII. században élt tartományvezető dzsámija négyzetes alaprajzú, kőből és téglából épített kupolával fedett. Jobb oldalán magasodik a karcsú minaret, amelynek erkélyéről naponta ötször hívta imára a muszlim hívőket a müezzin.

dscf3445.jpg

A dzsámi és a minaret szomszédságában a török hódoltság alatt egy medresze(főiskola) és egy derviskolostor is állott, amelyeket szintén Jakovali Hasszan pasa alapított.. A kolostort a mevlevi dervisek, a „keringő dervisek" használták.

A török hódoltság után a kolostor és az iskola elpusztult, a dzsámit kápolnává alakították. Ez utóbbiban a török építészeti elemeket az 1950-1960-as évekbeli restauráláskor állították helyre.

A dzsámi és a minaret 2007 óta áll a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésében, s várja a keleti kultúra iránt érdeklődőket. 

dscf9839.jpg

Pécs visszafoglalása után keresztény kápolnává alakították, elbontva az előcsarnokot, amelynek helyére a kórház ma is álló földszinti része került. A török kori állapotot az 1960-as években, Gerő Győző és Ferenczi Károly munkája nyomán nyerte vissza az akkor múzeummá alakított épület. A török kormány ajándékozta a bútorokat és szőnyegeket és ezekkel lett berendezve. Az imateret a rendszerváltást követően újra eredeti funkciójának megfelelően kezdték használni és használják a mai napig - a Magyar Muszlim Egyház kezdeményezésére.

dscf4047-040.jpg