Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Idrisz baba türbéje

A Hódoltság korában Pécsett élő, neves muszlim személyiségekről viszonylag kevés emlék maradt fenn. Annyit azonban tudunk, hogy a Mecsek-aljai városban élt például Nikandzsi Mehmed és Idrisz Baba, akik végül Pécs poraiban találtak nyugodalmat. Idrisz baba személyéről csak keveset tudunk. Evlia Cselebi "igazhitű orvosnak" nevezi, Ibrahim Pecsevi szerint csodatévő jövendőmondó volt.

dscf4380-062.jpg

A pécsi Nyár utcában, a gyermekkórház kertjében található Idrisz Baba síremléke, amely a hazai török építészet egyik kiemelkedő műemlék építménye.

A török korban a Rókus-domb déli lejtője a város egyik temetkezési helye volt. Itt áll az 1591-ben emelt Idrisz Baba türbéje. A türbéről már Evlia Cselebi is megemlékezik az 1660-as években - mint híres zarándokhelyről. A török hódoltság után - mint annyi mindent, 1686-ban a jezsuiták kapták meg, és vették birtokukba. A 18.században dúló pestis járványok miatt a jezsuiták a türbe közelében lévő beteg-barakktelep, később pestiskórház kápolnájává alakítják át. Védőszentje az a Szent Rókus lett, aki a pestistől védi meg az embereket. A pestis elmúltával a katonaság kezébe került a türbe, és lőporraktárnak használták.

dscf4347-034.jpg

Elsőként 1913 -ban állították helyre, ám ekkor csak részleteket tártak fel. 1961-ben előkerült a türbe alatti sziklába vájt sírhely, benne sértetlenül a szentként tisztelt férfi csontvázával. A műemlékvédelem ekkor, Ferenczy Károly tervei szerint állíttatta helyre a türbét.

A síremlék 6 méter átmérőjű és 8,5 méter magas. A nyolcszög alaprajzú épületet dob nélküli kupola fedi. Négyzet alakú ablakait szamárhátíves díszítés zárja, felette körablakkal.

dscf4378-061.jpg

dscf4330-017.jpg

Mivel jelentős zarándokhely Idrisz Baba türbéje, ami fontos a Török Köztársaságnak is, ezért annak berendezéséről ők gondoskodtak, hímzett takarót és imaszőnyeget ajándékoztak. Ezek a mai napig láthatók a türbébe lépve, az épület közepén álló díszsírhelyen, és az ablakpárkányokban. Itt, a sírhely padlózata alatt nyugszik Idrisz baba.

 

dscf4314-004.jpg

 

dscf4341-028.jpg

dscf4321-010.jpg

Magyarországon ehhez hasonló nagy jelentőséggel bíró török építészeti emlékként számon tartott sírhely még a Budapesten található Gül Baba sírja.

Képgalériák: