Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gázi Kászim dzsámija

dscf3549.jpg

Pécs belvárosában a Széchenyi tér északi felén kiemelkedik egy élénk zöld színű kupola. A város egyik jelképe, Gázi Kászim pasa dzsámijának török félholdas és keresztény keresztes tetőszerkezete.

dscf3774-001.jpg

Szulejmán szultán 1541-ben vezetett hadjáratakor a Pécset elfoglaló törökök keleties arculatúvá változtatták a várost. A dzsámi helyén hajdan egy a XIII. században épült gótikus templom állt, amely Szent Bertalan apostol tiszteletére lett szentelve. Ezt a törökök lebontották és annak köveiből építették meg dzsámijukat 1543 - 46 között. A dzsámit Gázi Kászim, a később budai pasa építette.

Evlia Cselebi török krónikás nagy lelkesedéssel dicsérte az építés után egy századdal a templom szépségét: "Gázi Kászim pasa dzsámija igen tetszetős és szép, ezért nagy sokaság látogatja. Kupolái kékes kőből vannak. Hosszában és szélességében száz lépés. Művészi mimberje, mihrábja, a müezzinek mahfilja és egy drágakövekkel kirakott kürszije van, melyet szóval elmondani és leírni nem lehet. Egy kerekes magas kupolája van. Olyan szép és nagy ez, mint Isztambulban a Szelim szultán dzsámijának kupolája... Délkeleti ajtójának jobb és bal oldalán, az oldalszofák fölött lévő hat végső oszlopon két kékes festésű kupola van. Minaretje igen magas és mérnökileg van elhelyezve..."

dscf2700.jpg

Ez a dzsámi szerencsére, ellentétben a város számos török épületével - épségben maradt.

"A korabeli épületek nagy része Zrínyi Miklós 1664-es téli hadjárata során teljesen elpusztult. A költő-hadvezér seregei meglepetésszerűen rohanták meg, rabolták ki, majd végül fel is gyújtották az akkor legszebb pompájában virágzó hódoltsági települést." (ED Ferenci:Fejezetek a török-kori Pécs történetéből).

dscf3487.jpg

dscf3535.jpg

Pécs 1686 -os visszafoglalása után a jezsuiták templomuknak használták a dzsámit. Az építményt több ízben átalakították, ám a mai napig őrzi az iszlám építészet formáit. 1702-ben, majd 1766-ban is átépítették, elbontották az előcsarnokot és a villámcsapás miatt megrongálódott minaretet, ami az épület jobb sarkán az előcsarnok támfalához csatlakozott. 1939-42 között az átalakítások és a későbbi hozzáépítések falai közül kibontották a dzsámit, és ezzel egy időben toldották hozzá északon a ma is meglévő félköríves építményt.

dscf4248-001.jpg

A pécsi dzsámi hazánkban a legnagyobb méretű, török korból fennmaradt építészeti emlék, az épület 28 méter magas, 18 méter átmérőjű a kupolája. A szamárhátíves kaptármintázatú ablakokon keresztül kellemes zöldes-sárgás fényekben játszó megvilágítást kap a templom belseje.

dscf4260-010.jpg

Ma is megcsodálható a szépen díszített, Mekka irányába tájolt imafülkéje. a mihrab, mely a török időkben nem egészen így nézett ki. A dzsámi imafülkéje a délkeleti fal tengelyében látható, festése rekonstrukció. Ettől balra és jobbra Allah és Mohamed nevének felirata figyelhető meg.

dscf3505.jpg

A falak egyes részein megkopottan ugyan, de rábukkanhatunk a Korán írásaira is. Felfedezhetünk a sekrestyék szomszédságában két mosómedencét, melyek Gázi Kászim pasa fürdőjében voltak használatban, ma szenteltvíztartónak hasznáéják. A dzsámi sztalaktit boltozata, szamárhátíves ablakai a mai keresztény templom hangulatában érdekesen idézik fel a török építészet sajátosságait.

 

dscf3502.jpg

dscf4254-006.jpg

dscf4256-008.jpg

Az egykori török dzsámi az idők folyamán ilyenné lett, jelenleg a pécsi Belvárosi plébániatemplom.

Látogatási információk (frissítve 2015. 06. 22.): 

Látogatási Információk

 

Egyéni jegyek

Csoportos jegyek

 

Teljes árú

Kedvezményes: diák/nyugdíjas/
pedagógus

Teljes árú

Kedvezményes: diák/nyugdíjas/
pedagógus

Családi jegy

Dzsámi

1 000 Ft

500 Ft

900 Ft

500 Ft

2 000 Ft

Idegenvezetés*

Ár/csoport

Magyar nyelven

5000 Ft

Idegen nyelven

6000 Ft

 

*Az idegenvezetés díja helyszínenként/csoportonként értendő. 45 főt meghaladó létszám esetén 2 idegenvezető szükséges.

Nyitva tartás: H-Szo: 9-17 h V:13-17 h

Belépés 6 éven aluliaknak ingyenes

Diákjegy 6 év fölött, diákigazolvánnyal rendelkezők, nyugdíjas jegy pedig nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezők részére vásárolhatók.

Pedagógus belépő csak pedagógus igazolvánnyal érvényes.

Egyházi csoportok részére a belépés ingyenes abban az esetben, ha a kísérőjük egy atya, aki rendelkezik celebrettel.

Fogyatékkal élők részére a belépőjegy ingyenes.

A családi jegy maximum 5 főre érvényes. 4 fő látogatása esetén minimum egy személynek, gyereknek/diáknak, 5 személy látogatásánál 2 gyereknek/diáknak kell lennie. A nagycsaládosok a családi jegyen felül 10% kedvezményben részesülnek.

Csoportos jegy 10 főtől érvényes (15 főig 1 kísérő ingyenes, 30 főig 2 kísérő ingyenes)

A fényképezőgép használata megengedett. Ezért felárat nem számolunk fel.

Az idegenvezetés 45 fő fölött több idegenvezetőt igényel.

A jegy felhasználható a vásárlás és az azt követő napon.

Az árak az áfát tartalmazzák!

Liturgiai programok a látogatási rendet megváltoztathatják.

BEJELENTKEZÉS: latogatas@pecs.egyhazmegye.hu

TEL: +36 30 373 89 00

További fotók a kapcsolódó képgalériában az alábbi diavetítésben.

Képgaléria  fotók: bys@so (saját fotók)