Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pécs török emlékei

 Baranyában és talán az egész országban Pécs, török emlékekben leggazdagabb városunk. Ebben a fejezetben a város török emlékeit mutatom be.

"Az épületek, a muszlim hagyományok lassú megsemmisülése közel két évszázadig tartott és a magyar műemlékesek szerint sok esetben csak a véletlenen múlott, hogy a veszteség nem lett nagyobb. A muszlim építészeti alkotások megdöbbentő pusztításának – az idézett szakemberek szerint – csak az utolsó órákban sikerült intézményesen gátat vetni. A műemlékvédelmi hivatalok munkatársai felkészültségének, elhivatottságának köszönhetően maradt az utókorra az a néhány régi épület, amit ma ismerhetünk. Haasz Mihály (1810-1866), Pécs város krónikása korabeli híradások alapján például feljegyezte, hogyan pusztították el a Jakováli Haszán pasa dzsámi melletti temetőt: „1692-ben a jezsuiták lakot építenek maguknak, amelyhez követ nagy mennyiségben a szigeti kapun kívül álló temetőből nyertek.” Így semmisítették meg Pécs török temetőit és faragott sírköveit, melyekből alig néhány (összesen talán három-négy darab) maradt csupán.

dscf3390.jpg

Pécsett van Magyarország legépebben, tehát minarettel együtt megmaradt iszlám építészeti emléke, a Jakováli Haszan pasa dzsámi , amely a turistaszezonban múzeumként működik, de pénteki imára, illetve ramadánkor ma is itt gyűlnek össze a pécsi és a környékbeli muszlimok.

 

A város másik nevezetessége a főtéren található, katolikus templommá átalakított Gázi Kászim pasa dzsámi, a legnagyobb magyarországi török-kori műemlék. A 16. század közepén létesített épület 28 méter magas, 18 méter átmérőjű a kupolája. Minaretjét, amelynek méreteit Evlia Cselebi az isztambuli Szelimije dzsámi minaretjéhez hasonlította, a jezsuiták bontották le 1766-ban [vagy más források szerint 1753-ban].

dscf3789-016.jpg

 

A Nyár utcában (a Gyermekkórház melletti kertben) áll az 1591-ben emelt Idrisz Baba türbéje. A síremlék 6 méter átmérőjű és 8,5 méter magas.  

dscf4356-042.jpg

Pécsett ezen kívül számtalan török kút is van, köztük egy nemrég felújított a Kálvária utcában, de itt található Memi pasa fürdőjének romja is a belvárosban. " (ED Ferenci: ELTITKOLT TÖRTÉNELEM 1. - Fejezetek a török- kori Pécs történelméből)

A Kazinczy utcában jó pár éve megtaláltak Ferhád pasa dzsámijának alapjait. Az Ágoston téri templom (ami a török időkben dzsámi volt) déli oldalán a mai napig láthatóak a török építészeti nyomok.

A város felett a Tettyei romok, egykor Szatmári püspök nyári palotája volt, amit (feltehetőleg) a törökök derviskolostornak használtak.

dscf3051.jpg

...és akkor még nem beszéltem a föld alatt húzódó több kilométer hosszú pincerendszerről amit a török időkben építettek, és amibe Pécs átépítéseinél lépten - nyomon beszakadtak az építők.

Az oldalon járva Pécs török időkben épült és ma megtalálható nevezetességeit mutatom be, jöjjön velem városi sétáimra, és nézze meg kívül - belül ezeket....

 

 

Cikkek

A pécsi minaret

2012.10.28

dscf3433.jpgPécsen van Magyarország legépebb, minarettel együtt megmaradt iszlám építészeti emléke, a Jakováli Haszan pasa dzsámi. Megihlette Reményik Sándor költőt is, akinek szembetegségét kezelték a pécsi kórházban, melynek udvarán áll a minaret.

 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

A pécsi vár és a Barbakán...

2012.11.04

barbakan.jpgA pécsi Székesegyháztól egy kis sétával juthatunk el a Barbakánhoz, mely a város egyik igen jelentős történelmi nevezetessége, hazánk egyetlen fennmaradt kapuerődje. A Barbakán a hajdani püspökvár falrendszerének előretolt kapuerődje - körbástyája volt. A bástya felvonóhíddal, hátsó kapuval, lőrésekkel, gyilokjáróval volt felszerelve és az egészet egy vizesárok vette körül.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Gázi Kászim dzsámija

2012.10.27

dscf3788-015.jpgPécs belvárosában a Széchenyi tér északi felén kiemelkedik egy élénk zöld színű kupola. A város egyik jelképe, Gázi Kászim pasa dzsámijának török félholdas és keresztény keresztes tetőszerkezete.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Idrisz baba türbéje

2012.10.14

dscf4360-046.jpgA Hódoltság korában Pécsett élő, neves muszlim személyiségekről viszonylag kevés emlék maradt fenn. Annyit azonban tudunk, hogy a Mecsek-aljai városban élt például Nikandzsi Mehmed és Idrisz Baba, akik végül Pécs poraiban találtak nyugodalmat. Idrisz baba személyéről csak keveset tudunk. Evlia Cselebi "igazhitű orvosnak" nevezi, Ibrahim Pecsevi szerint csodatévő jövendőmondó volt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Jakováli Hasszán dzsámija

2013.04.13

 dscf3456.jpgA Rákóczi úti kórház épületei közé beékelődve áll a legépebben megmaradt magyarországi dzsámi, Jakováli Haszán pasa dzsámija. 

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Kerjela - megújulva

2014.10.17

 dsc_4387-004.jpgMegújult Idrisz baba kútja a Rókus-dombon. (2014. október)

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Memi pasa fürdője...

2012.11.04

memi-pasa-furdoje.jpgA török kori városkép szerves részeit képezték a fürdőépületek, amelyek a tisztálkodáson kívül a társadalmi élet egyik színterét is jelentették. Evlia Cselebi a XVII. század második felében járt Pécsen és három fürdőt - köztük Memi pasa fürdőjét - említi meg.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Pécs dzsámijai...

2012.10.12

dscf3479.jpgEgy olyan jelentős településen, mint például Pécs, a történészek szerint valaha hét dzsámi, tíz mecset ...... volt.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0

Pécsi séta vizeket követve egy templomig...

2012.11.02

dscf3333.jpg"Minden házban szőlők, kertek, vízmedencék és kutak vannak…  Pécsnek hetven helyen van sétahelye, tulipánokkal és madarakkal tele. Többi között a vár mögött, északon, hegyes vidéken, árnyékos és pázsitos hegyszegély van, ahol a hajlott lombozatú fűzfa, nyárfa, ciprus és hársfa nevű, különféle fák árnyékán sohasem hatolhat át a napfény, száz helyen is, magas fű között, a Szellebil folyóhoz (egyik paradicsomi folyó) hasonlóan, csillogó tavakká szétterülve néhány száz csordogáló forrás folyik, s mindenki a maga szerettével ott barátkozik." - írta Pécsről Evlia Cselebi.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Pécs török emlékei | Hozzászólások: 0