Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mohács mellett...

 A bejegyzésben nem kimondottan török emlékekről esik szó, de erősen kapcsolódnak a mohácsi csatához.

A Mohácson keresztülutazó - további emlékhelyeket keresőknek érdemes megállni a város Sátorhely felőli szélén lévő temetőnél. Ott található a Csatatéri emlékkápolna.

dscf4824-009.jpg

  A Csatatéri emlékkápolna egy klasszicista stílusú kápolna a mohácsi katolikus temetőben, melyet 1816-ban építettek a mohácsi csatában elesettek emlékére. 

A kápolna építését Makay György mohácsi plébános alapítványa ihlette, aki 1784-ben halt meg és végrendeletében meghagyta, hogy „saját tulajdonát képező kertjének haszonélvezete fejében, a mindenkori mohácsi plébános a mohácsi csatában itt elesett katonákért évenként misézzen”.

Az 1807-ben pécsi püspökké kinevezett Király József megértette az alapítvány nemes szándékát és Mohácson a mohácsi csata helyszínére vezető út mellett emlékkápolnát építtetett, továbbá háromezer forintos alapítványt tett, hogy annak kamataiból a mohácsi csatában elesettek emlékére „minden esztendőben Nyakavágott Keresztelő Szent János napján a kápolnában tartandjon egy énekes mise, tizenkét kismise, három prédikáció magyar, német és horvát nyelven”. A kápolna 1816-ra készült el, az első misére 1817. augusztus 29-én, a mohácsi csata kétszázkilencvenegyedik évfordulóján került sor.

dscf4821-006.jpg

________________________________________________________________

A várost Szekszárd felé elhagyva, az 56 -os út mentén a Csele patak partján - a torkolat közelében áll - II.Lajos király emlékműve.

dscf4831-007.jpg

A hagyomány szerint az 1526-os vesztett csata után ezen a helyen lelte halálát a király.

Az emlékmű oromzatát oroszlánszobor díszíti, a király halálát ábrázoló domborműveket Kiss György szobrászművész készítette.

Az eredeti emlékoszlopot 1864-ben állíttatta saját költségén Turcsányi Soma, volt 1848-as huszár főhadnagy a csatában elesettek emlékére. Mivel az emlékmű a maga idejében nem aratott sikert, 1897-ben újjáalakították. Kiss György, a neves szobrászművésszel készíttették el a bronzreliefet.

Bizonyára sokan ismerik ezt a festményt - Székely Bertalan - II.Lajos holttestének megtalálása.

786px-2lajos.jpg

...és gondolom páran olvastak arról, hogy a magyar király nem a Csele patakba fulladt, hanem saját emberei ölték meg. (pl. itt egy ilyen írás --> http://epa.oszk.hu/00000/00021/00027/0004-1f9.html )

 

Ezek a feltételezések Mohács kérdését is másképp világítják meg. Meglehet, hogy az ország tragédiája nem is ott és akkor kezdődött, hanem már sokkal korábban. Lajos király és a főurak már korábban legyengítették az országot. Sem katonai, sem gazdasági erejük nem volt megfelelő a török seregek ellen. Mégis csatába szálltak... A szultán igazából fel sem fogta, hogy olyan könnyedén nyert, mire elkezdődött volna a csata, már be is fejeződött. Illetve, hogy a magyar király megfutott.

Lajos király emlékművénél járva ezek a gondolatok óhatatlanul is eszembe jutottak. Mi az igazság? Nos azt gondolom, hitelt érdemlően sosem tudjuk meg......

képgaléria: fotók: s@so_2012. március 22.